Palarnia LaCava

Palarnia kawy ziarnistej to nasza podstawowa pasja od 2009 roku. Kochamy kawę i chcemy dostarczać ją w najlepszej, napiękniejszej oraz najbardziej jakościowej postaci. Chcemy uczyć dobrej kawy, pokazywać różne jej oblicza, zaskakiwać naszych Klientów niespodziewanym smakiem. Dostarczamy wszystkie potrzebne środki do jej parzenia, takie jak automatyczne ekspresy Jura, akcesoria do alternatyw. Jesteśmy liderem w dzierżawie i wynajmie ekspresów do kawy wraz z dostarczaniem kawy i serwisu.

https://lacava.pl

Daily Bru

Profil sensoryczny:

  • Czekolada
  • Czerwone owoce

Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta

Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.

W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!

Kenia - Gaturiri

Profil sensoryczny:

  • Czarna porzeczka
  • Malina
  • Kwiat pomarańczy

Punktacja: 89
Region:
Nyeri
Odmiana:
SL-28, SL-34
Obróbka:
Myta
Wysokość uprawy:
1700 – 1800 m n.p.m.

Owoce kawowca są ręcznie zbierane przez farmerów i dostarczane do stacji myjącej Gaturiri, gdzie kawa jest transportowana bezpośrednio do zbiorników z wodą. Tam jest sortowana – gęstsze ziarna trafiają na dno i do zbiornika fermentacyjnego, a mniej dojrzałe (floaters) zostają odseparowane. Następnie kawa jest poddawana dwukrotnie naprzemiennie procesom fermentacji i mycia w czystej wodzie. Po myciu trafia do stacji powolnego suszenia, które odbywa się na podniesionych łożach w czasie od 10 do 15 dni.

Burundi - Mbrizi

Profil sensoryczny:

  • Pomarańcza
  • Jeżyna
  • Malina
  • Goździk

Punktacja: 87
Region:
Kayanza
Odmiana:
Bourbon
Obróbka:
Myta
Wysokość uprawy:
1900 m n.p.m.

Mbirizi jest jedną z czterech stacji myjących należących do producenta kawy Salum Ramadhan. Zbiory kawy jakości specialty są bardzo wysokie i wynoszą ponad 900 ton na sezon. Stacja słynie z nowoczesnej infrastruktury suszenia w cieniu, co wraz z dostępnością do świeżej i zimnej wody z własnego źródła stanowi wymarzone warunki do obróbki kawy. Chłodny klimat na dużej wysokości upraw pozwala lepiej kontrolować proces fermentacji. W efekcie otrzymujemy w filiżance czysty, ale bardzo owocowy i przyprawowy napar.

El Salvador - Salaverria

Profil sensoryczny:

  • Mango
  • Truskawka
  • Czerwone wino
  • Czekolada
  • jogurt

Punktacja: 88
Region:
Santa Ana, Apaneca Ilamatepeque
Odmiana:
Bourbon
Obróbka:
Anaerobic natural
Wysokość uprawy:
1400 – 1750 m n.p.m.

Jose Antonio Salaverria i jego dwaj synowie to szósta genercja producentów kawy. Ojciec Jose chciał mu oddać dom w 1970 roku, jednak Jose poprosił o farmę. Dostał to czego chciał farmę Finca Los Nogales. Ważną inwestycją Jose było zakupienie stacji obróbki w 1990 roku i dalsza inwestycja w jej modernizację. Kolejną zaletą Jose jest umiejętność dobierania zespołu, który jest uważany za największą zaletę na jego farmach. Zespół jest świetnie skalibrowany a ich zbiory są bardzo równe, tylko krwisto-czerwone owoce trafiają do stacji obróbki.

×