Jesteśmy warszawską palarnią kawy założoną w 2001 roku. Nasza mantra to GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT®.
W naszej ofercie znajdziecie wyłączenie ziarna Arabiki, głównie z segmentu Specialty. 

Liczy się dla nas nie tylko świeżość zbiorów oraz jakość ziaren, ale przede wszystkim budowanie uczciwych relacji z pracownikami. farmerami, dostawcami i klientami. 
Kawę profiluje i wybiera Mistrz Polski Coffee Roasting 2018 – Rafał Kaniewski i Jego Team: Kuba Krawczyk i Michał Rejnus.

Od lat współpracujemy wyłącznie z zaufanymi dostawcami zielonych ziaren, którzy przekazują nam nie tylko pełne informacje o pochodzeniu kaw, ale również wspólnie z nimi uczestniczymy w ciekawych projektach.
Według nas dobra kawa to ta w której dominuje słodycz i doskonały balans – tego też szukamy dobierając profil palenia ziaren.

Bierzemy udział w cuppingach bezpośrednio po zbiorach, co gwarantuje nam dostęp do najlepszych i najświeższych kaw Specialty. Za każdą kryją się ciekawe historie, ludzie którzy ciężko i uczciwie pracują, aby nam ją dostarczyć. 

Cieszymy się, że mamy możliwość poznania ich historii, uczciwie zapłacić za ziarna i podzielić się tym wszystkim z Wami.

 

https://blog.javacoffee.pl/o-nas/

Indonezja - Mena Gold

Profil sensoryczny:

  • Mango
  • Rabarbar
  • Ananas

Region: Dolok Sanggul, Sumatra Północna
Farma: PT Mustafa, Niaga Mandiri
Odmiana: Ateng Super, Catimor, Bourbon
Obróbka: Mokra łuskana
Wysokość uprawy: 1200 – 1500 m n.p.m.

Kawa Menagold pochodzi z dystryktu Dolok Sanggul położonego w Sumatrze Północnej. Pod względem geograficznym i klimatycznym Indonezja jest dobrze przystosowana do uprawy kawy, w pobliżu równika oraz z licznymi regionami górskimi na głównych wyspach, tworząc mikroklimat dobrze dostosowany do wzrostu i produkcji kawy. Obecnie większość uprawiana jest przez drobnych
rolników w gospodarstwach o średniej wielkości około jednego hektara.

Nasza kawa pochodzi o ponad 323 rolników – grupy
ściśle współpracującej z PT Musfaha Niaga Mandiri, specjalizującym się w produkcji kaw najwyższej jakości. Aby oddać hołd historii firmy i
pochodzeniu kawy nazwa marki „Mena” jest używana jako skrót od „Medan-Aceh”. Natomiast Gold ma na celu podkreślenie egzotycznej jakości, jaką Mena Gold oferuje.

Proces obróbki ziaren jest bardzo specyficzny dla tego regionu, ziarna nie są przetwarzane ani na mokro ani na sucho. Pierwszy etap obróbki
ziaren odbywa się zaraz po zbiorze i odbywa się jeszcze na farmie. Ręcznie zebranym owocom usuwa się skórkę w samodzielnie
skonstruowanych pulperach, a pozostały miąższ nie usuwa się w tradycyjnym procesie fermentacji, ale poprzez ręczne pocieranie piaskiem. Po
kilku dniach ziarna, które nadal są w pergaminowej otoczce, suszony są na słońcu. Po wysuszeniu krucha łuska zostanie usunięta a następnie
kawa jest przesiewana i sortowana według koloru, wielkości i wagi. Dzięki temu procesowi kawa zawdzięcza swój egzotyczny smak I aromat.

Profil sensoryczny:

  • Mango
  • Rabarbar
  • Ananas

Region: Dolok Sanggul, Sumatra Północna
Farma: PT Mustafa, Niaga Mandiri
Odmiana: Ateng Super, Catimor, Bourbon
Obróbka: Mokra łuskana
Wysokość uprawy: 1200 – 1500 m n.p.m.

Kawa Menagold pochodzi z dystryktu Dolok Sanggul położonego w Sumatrze Północnej. Pod względem geograficznym i klimatycznym Indonezja jest dobrze przystosowana do uprawy kawy, w pobliżu równika oraz z licznymi regionami górskimi na głównych wyspach, tworząc mikroklimat dobrze dostosowany do wzrostu i produkcji kawy. Obecnie większość uprawiana jest przez drobnych
rolników w gospodarstwach o średniej wielkości około jednego hektara.

Nasza kawa pochodzi o ponad 323 rolników – grupy
ściśle współpracującej z PT Musfaha Niaga Mandiri, specjalizującym się w produkcji kaw najwyższej jakości. Aby oddać hołd historii firmy i
pochodzeniu kawy nazwa marki „Mena” jest używana jako skrót od „Medan-Aceh”. Natomiast Gold ma na celu podkreślenie egzotycznej jakości, jaką Mena Gold oferuje.

Proces obróbki ziaren jest bardzo specyficzny dla tego regionu, ziarna nie są przetwarzane ani na mokro ani na sucho. Pierwszy etap obróbki
ziaren odbywa się zaraz po zbiorze i odbywa się jeszcze na farmie. Ręcznie zebranym owocom usuwa się skórkę w samodzielnie
skonstruowanych pulperach, a pozostały miąższ nie usuwa się w tradycyjnym procesie fermentacji, ale poprzez ręczne pocieranie piaskiem. Po
kilku dniach ziarna, które nadal są w pergaminowej otoczce, suszony są na słońcu. Po wysuszeniu krucha łuska zostanie usunięta a następnie
kawa jest przesiewana i sortowana według koloru, wielkości i wagi. Dzięki temu procesowi kawa zawdzięcza swój egzotyczny smak I aromat.

×