HOW ARE YOU BREWING ?
Palarnia kawy Speciality HAYB to projekt pasjonatów, którzy związali swoje życie z kawą speciality. “How Are You Brewing” to nie tylko zaproszenie do spróbowania efektów naszej pracy. To proces, który od początku powstania palarni polega na imporcie i wypalaniu kawy wyłącznie najwyższej jakości, aby za każdym razem wydobyć z niej maksimum potencjału.
Bo za dobrą kawą stoją ludzie, ale za najlepszą – rodzina, która nie przestaje się rozwijać!
So, How Are You Brewing?

JAKOŚĆ

Jest dla nas najważniejsza i stawiamy ją na pierwszym miejscu. Wszystko zaczyna się od zbiorów na plantacji. Ziarno, które zamawiamy jest zbierane ręcznie na małych farmach, wyspecjalizowanych w produkcji surowca najwyższej jakości. Przy doborze naszego asortymentu zawsze kierujemy się sezonowością, tak aby kawa, która do nas trafia był jak najświeższa. Kiedy ziarna trafiają do naszej palarni poddawane są procesowi palenia, tak aby wydobyć z nich maksimum potencjału.

ROZWÓJ

Wiemy, że kluczem do perfekcji jest rozwój. Dla nas praca z kawą to ciągłe poszukiwanie nowych możliwości i rozwiązań. Każdego dnia staramy się być lepsi i wciąż nam mało. Zatrudniamy najlepszych w swojej branży, inwestujemy oraz codziennie szukamy nowych wyzwań!

SOLIDNOŚĆ

Staramy się zapewnić naszym parterom jak najlepszą jakość obsługi. Cały czas się doskonalimy i staramy się aby współpraca z naszą palarnią wywoływała wyłącznie uśmiech na twarzy. Na koniec dnia jesteśmy tylko ludźmi, ale wiedz, że nigdy nie zostawiamy naszych przyjaciół w potrzebie.

EDUKACJA

Uważamy, że edukacja jest kluczem do zrozumienia i rozwoju całego rynku kaw najwyższej jakości. W tym celu powstała Nasza akademia, która skupia wokół siebie najlepszych specjalistów z branży, gotowych podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem.

OTWARTOŚĆ

W HAYB Speciality Coffee za najważniejsze uważamy budowanie pozytywnych relacji. Jeżeli macie jakiekolwiek pytania to wiecie gdzie nas szukać. Znamy się na swojej robocie i chcemy się nią z Wami dzielić naszą wiedzą! Drzwi naszej palarni są dla Was zawsze otwarte. To kiedy widzimy się przy kawie?

DESIGN

Kto powiedział, że najwyższa jakość nie może iść w parzę z pięknym designem? Według nas wyjątkowy produkt, wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego nad projektowaniem naszych opakowań spędzamy długie godziny. Lubimy piękne rzeczy i chcemy się nimi z Wami dzielić.

https://haybcoffee.pl/o-nas/

"Cafe Sztosy" - Etiopia - Bombe

Profil smakowy:

  • Morela
  • Brzoskwinia
  • Jaśmin
  • Czarna herbata

Region: Sidamo
Obróbka: Myta/Sucha fermentacja
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość uprawy: 2000 – 2400 m n.p.m.

Wg palarni są to pierwsze ziarna wypalone we współpracy radia z palarnią kawy. Nie jest to wykluczone.

Radio Kampus już wiele razy gościło na antenie ludzi związanymi z kawą, od baristów po roasterów i właścicieli kawiarni. W środy z rana kawowa audycja stała się już stałym punktem programu dla słuchaczy.

Nazwa kawy pochodzi od masywu górskiego (Bombe), na którym uprawiane są te ziarna. Obróbka o nazwie Washed/dry fermentation polega na usunięciu skórki z owocu i, bez dodawania wody, rozpoczęciu fermentacji.

Profil smakowy:

  • Owoce tropikalne
  • Grejpfrut
  • Kakao

Region: Kindeng, Wahgi Valley, Western Highlands
Obróbka: Myta
Odmiana botaniczna: Arusha, Bourbon, Typica

Wg palarni są to pierwsze ziarna wypalone we współpracy radia z palarnią kawy. Nie jest to wykluczone.

Radio Kampus już wiele razy gościło na antenie ludzi związanymi z kawą, od baristów po roasterów i właścicieli kawiarni. W środy z rana kawowa audycja stała się już stałym punktem programu dla słuchaczy.

Nazwa kawy pochodzi od masywu górskiego (Bombe), na którym uprawiane są te ziarna. Obróbka o nazwie Washed/dry fermentation polega na usunięciu skórki z owocu i, bez dodawania wody, rozpoczęciu fermentacji.

"Się Przelewa" - KLASYK

Profil sensoryczny:

  • Mleczna czekolada
  • Kakao
  • Orzechy

Skład: Brazylia Cerrado (85%);
100% Arabica

Jest to kawa, jak sama nazwa wskazuje, klasyczna. Oznacza to tyle, że w smaku blendu (tak, jest to mieszanka ziaren) nie odnajdziecie cytrusów, ananasa, wina, czy jakichkolwiek “egzotycznych” nut.

“Się przelewa – Klasyk” to propozycja dla wszystkich tych, którzy stawiają na wyższą jakość ziaren, ale nie do końca są przekonani do ich naturalnej owocowości.

"Się Przelewa" - OWOC

Profil sensoryczny:

  • Duża słodycz
  • Mała kwasowość

Region: Rushashi, Rwanda północna
Obróbka: Naturalna

Kolejna propozycja dla osób mało wtajemniczonych w temat kaw specialty, jednak idąca już w stronę odważnych eksperymentów.

Ziarna z Rwandy są często jednymi z bardziej owocowych, a przy okazji – bardziej przystępnych dla konsumenta. Kwasowość jest wciąż stosunkowo niska, a słodycz soczystych pomarańczy ciągnie się przez cały czas picia.

Kolumbia - El Diviso

Profil smakowy:

  • Granat
  • Czerwone jabłko
  • Mirabelka

Region: Huila
Odmiana:
Tabi
Obróbka:
Myta
Punktacja:
86.5
Wysokość uprawy: 1800 m n.p.m.

 

W Centrum Testów mamy wersję jaśniej paloną, dedykowaną pod filtr.

Mocno owocowa, lekko kwaskowa. Przypomina w smaku czerwone, słodkie wino przegryzione owocami.

W V60 najlepiej nam wyszła przy nieco zwiększonej gramaturze i podwyższonej temperaturze (~95 stopni).

×