Figa Coffee to działająca od 2017 r. wrocławska palarnia kawy z segmentu Specialty. Wypala kawy w krótkich seriach, wybierając najlepsze ziarna, przy uwzględnieniu ich sezonowej dostępności i świeżości.

 

Pomysłodawcą, założycielem i head roasterem w Fidze jest Filip Kucharczyk - utytułowany barista i trener, właściciel wrocławskiej Cafe Targowa, Mistrz Świata w parzeniu kawy Aeropressem.

 

http://www.figacoffee.pl/

Etiopia Chelbesa-Danche

Profil sensoryczny:

  • Mango
  • Brzoskwinia
  • Mleczna czekolada
  • Kwiaty

Region: Gedeb, Strefa Gedeo
Odmiana: 1974-1975 JARC Selections, Local Landraces
Obróbka: Naturalna
Producent: Neguesse Debela

Worka Chelbessa to działająca od dekady i z roku na rok zyskująca na popularności społeczność zajmująca się uprawą kawy w Etiopii. To tu w 2017 r. Neguesse Debela rozpoczął swoją przygodę z kawą. Dzięki szybkiemu rozwojowi, już 2 lata później zaczął prowadzić własną stację obróbki w Danche – subobszarze Worka Chelbessa.

Ciekawostka: uznawane za niepowtarzalne kawy z Worka Chelbessa, charakteryzują i wyróżniają się połączeniem soczystego body z delikatnymi nutami cytrusów i kwiatów.

Kolumbia - Isaias Cuetocue

Profil sensoryczny:

  • Zielone jabłko
  • Skórka z limonki
  • Cukier trzcinowy

Region: Cauca, Paez
Odmiana:
Typica, Caturra, Colombia, Tabi
Obróbka:
Myta
Producent:
Isaias Cuetocue, farma Avirama

Farma Avirama należy do Isaiasa Cuetocue, którego rodzina od pokoleń uprawia tu ziemię. Na 4 ha znajdują się krzewy kawowe oraz drzewa owocowe, zapewniające uprawom cień, a rodzinie – pożywienie.

Ciekawostka: uprawę kawy w okolicy Paez zapoczątkował w XVIII w katolicki ksiądz, który próbował w ten sposób nawrócić rdzennych mieszkańców Vitonco. Aktualnie kawa stała się głównym źródłem dochodów społeczności regionu.

Gwatemala - Todos Santos

Profil sensoryczny:

  • Pomarańcza
  • Werbena cytrynowa
  • Pomidory
  • Czarna herbata

     

Region: Todos Santos Cuchumatan, Huehuetenango
Odmiana: Caturra
Obróbka: Myta – przedłużona fermentacja
Producent: Wielu małych producentów

Społeczność w Todos Santos Cuchumatan to rdzenna grupa, której członkowie uprawiają kawę od ok. 30 lat. Grupa posiada 37 hektarów obsadzonych kawą, dzielonych po 1-2 ha między jej członków. Kawa jest zbierana, przetwarzana i suszona przez każdego rolnika, a następnie mieszana z ziarnami sąsiadów. Wszyscy farmerzy zostali przeszkoleni w zakresie uprawy i przestrzegają tych samych protokołów, aby zapewnić jednorodność zbiorów.

Ciekawostka: kawa z Todos Santos posiada wyjątkowo owocową charakterystykę, która wynika z zastosowanej metody rozszerzonej fermentacji. Kawa jest sortowana i myta, a następnie obierana i przez 3-4 dni poddawana ściśle kontrolowanej fermentacji.

Peru - Las Pirias

Profil sensoryczny:

  • Czerwone jabłko
  • Pomarańcza
  • Mleczna czekolada
  • Cukier Trzcinowy
     

Region: El Mirador, Las Pirias, Jaen
Odmiana: Różne
Obróbka: Myta
Producent: Wielu małych producentów

Las Pirias jest częścią prowincji Jaen, a obszary produkcji kawy znajdują się tu na zboczach górskich otaczających miasto Jaen. Producenci kawy w Las Pirias działają naróżnych wysokościach, od 1500 do 1900 m n.p.m. Kawy z tego obszaru są bardzo spójne i mają bardzo zrównoważony i słodki profil.

Ciekawostka: Lokalni rolnicy posiadają niewielkie farmy, dlatego są w stanie samodzielnie lub z pomocą rodziny zbierać, selekcjonować i przetwarzać konkretne partie kawy (tzw. loty).

×