Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytule
Szukaj w treści
Szukaj w postach
Szukaj na stronach

Lacava

Palarnia kawy specialty ze Starej Iwicznej pod Warszawą. W Centrum Testów od samego początku dbają o Wasze doznania smakowe. Ich oferta zmienia się dosyć często, a kolorowe opakowania dodatkowo cieszą oko.

Nikaragua - El Cambalache

  • Malina
  • Pomarańcza
  • Kwiaty
  • Mleczna czekolada

Region: Dipilto, Nueva Segovia
Odmiana: 
Yellow Catuai
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.

Informacje od palarni:

El Cambalache w tłumaczeniu to “wymiana”. Nazwa tej farmy bierze się z dalekiej przeszłości, kiedy to okoliczny mieszkaniec wymienił dom na piękną plantację kawy. Po wielu perypetiach farma trafiła w ręce rodziny Samuela Zavala, który zarządzał stacja obróbki kawy już wieku 12 lat. Samuel skoncentrował się na trudnych w uprawie, ale jakościowych odmianach, jak Maracaturra czy słynna na rynku japńskim Yellow Catuai.

Profil smakowy

  • Malina
  • Pomarańcza
  • Kwiaty
  • Mleczna czekolada

Info dodatkowe


Region: 
Dipilto, Nueva Segovia
Odmiana: 
Yellow Catuai
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.

Informacje od palarni:

El Cambalache w tłumaczeniu to “wymiana”. Nazwa tej farmy bierze się z dalekiej przeszłości, kiedy to okoliczny mieszkaniec wymienił dom na piękną plantację kawy. Po wielu perypetiach farma trafiła w ręce rodziny Samuela Zavala, który zarządzał stacja obróbki kawy już wieku 12 lat. Samuel skoncentrował się na trudnych w uprawie, ale jakościowych odmianach, jak Maracaturra czy słynna na rynku japńskim Yellow Catuai.

Kenia - Thuti

  • Owoce tropikalne
  • Truskawka
  • Soczysta śliwka
  • Herbaciana cielistość

Region: Nyeri
Odmiana:
SL28, SL34
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Uprawa kawy w Kenii jest zdominowana przez model kooperatywny. Tak jest również w przypadku Thuti, która należy do organizacji Othaya zrzeszającej ponad 14 tysięcy farmerów w regionie Nyeri. Stacja myjąca Thuti obsługuje 380 małych plantacji u podnóża lasów Karima i jest najstarszą placówką w regionie. Słynie z bardzo dokładnych metod i zasad sortowania, obróbki z użyciem krystalicznie czystej, świeżej wody z pobliskiej rzeki. W efekcie otrzymujemy niesamowicie czysty, gęsty napar o przyjemnej kwasowości.

Profil smakowy

  • Owoce tropikalne
  • Truskawka
  • Soczysta śliwka
  • Herbaciana cielistość

Info dodatkowe


Region: 
Nyeri
Odmiana:
SL28, SL34
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Uprawa kawy w Kenii jest zdominowana przez model kooperatywny. Tak jest również w przypadku Thuti, która należy do organizacji Othaya zrzeszającej ponad 14 tysięcy farmerów w regionie Nyeri. Stacja myjąca Thuti obsługuje 380 małych plantacji u podnóża lasów Karima i jest najstarszą placówką w regionie. Słynie z bardzo dokładnych metod i zasad sortowania, obróbki z użyciem krystalicznie czystej, świeżej wody z pobliskiej rzeki. W efekcie otrzymujemy niesamowicie czysty, gęsty napar o przyjemnej kwasowości.

Uganda - Chigalagala

  • Kompot z suszu
  • Wiśnia
  • Anyż
  • Gałka muszkatołowa

Region: Kasese, Uganda zachodnia
Odmiana:
SL28, SL14, SL34
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Chigalagala to kawa zbierana przez farmerów pochodzących z regionu Kasese w zachodniej Ugandzie. Region ten znajduje się na zboczu góry Rwenzari, której nazwę tłumaczy się jako “krzężycowa góra”. Każdy z farmerów posiada od 600 do 1000 drzewek, a na każdym z nich rośnie około 0,5 kg ziarna. Zebrane owoce trafiają do Kasese Coffee Yard, prywatnej stacji obróbki. W 2019r. wybudowano tam nowy budynek i otwarto punkt skupu wiśni kawy. Cel był tylko jeden: produkować najlepszą jakościowo kawe w całym regionie.

Profil smakowy

  • Kompot z suszu
  • Wiśnia
  • Anyż
  • Gałka muszkatołowa

Info dodatkowe


Region: 
Kasese, Uganda zachodnia
Odmiana:
SL28, SL14, SL34
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Chigalagala to kawa zbierana przez farmerów pochodzących z regionu Kasese w zachodniej Ugandzie. Region ten znajduje się na zboczu góry Rwenzari, której nazwę tłumaczy się jako “krzężycowa góra”. Każdy z farmerów posiada od 600 do 1000 drzewek, a na każdym z nich rośnie około 0,5 kg ziarna. Zebrane owoce trafiają do Kasese Coffee Yard, prywatnej stacji obróbki. W 2019r. wybudowano tam nowy budynek i otwarto punkt skupu wiśni kawy. Cel był tylko jeden: produkować najlepszą jakościowo kawe w całym regionie.

Etiopia - Abu Fita

  • Limonka
  • Zielone jabłko
  • Brązowy cukier

Region: Jimma, Etiopia zachodnia
Odmiana: 
Heirloom
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 2000-2120 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Mahammandur Abu Fita jest nastolatką, która uczestniczy w programie “Girl Gotta Run”, którego celem jest sponsorowanie stypendiów szkolnych, m. in. przez producenta kawy jakości Speciality – Mustefa Abakeno. Wyróżniające się ziarna Mustefy stale goszczą w ofercie naszej palarni jako jedna z najciekawszych z całego regionu Jimma. Ze względu na słaby dostęp do wody, Mustefa skraca proces fermentacji kawy, co skutkuje obróbką przypominającą honey – napar jest dużo słodszy i bardziej owocowy.

Profil smakowy

  • Limonka
  • Zielone jabłko
  • Brązowy cukier

Info dodatkowe


Region: 
Jimma, Etiopia zachodnia
Odmiana: 
Heirloom
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 2000-2120 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Mahammandur Abu Fita jest nastolatką, która uczestniczy w programie “Girl Gotta Run”, którego celem jest sponsorowanie stypendiów szkolnych, m. in. przez producenta kawy jakości Speciality – Mustefa Abakeno. Wyróżniające się ziarna Mustefy stale goszczą w ofercie naszej palarni jako jedna z najciekawszych z całego regionu Jimma. Ze względu na słaby dostęp do wody, Mustefa skraca proces fermentacji kawy, co skutkuje obróbką przypominającą honey – napar jest dużo słodszy i bardziej owocowy.

Burundi - Mbirizi

  • Pomarańcza
  • Jeżyna
  • Malina
  • Goździk

Region: Kayanza
Odmiana: 
Bourbon
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Mbirizi jest jedną z czterech stacji myjących należących do producenta kawy Salum Ramadhan. Zbiory kawy jakości specialty są bardzo wysokie i wynoszą ponad 900 ton na sezon. Stacja słynie z nowoczesnej infrastruktury suszenia w cieniu, co wraz z dostępnością do świeżej i zimnej wody z własnego źródła stanowi wymarzone warunki do obróbki kawy. Chłodny klimat na dużej wysokości upraw pozwala lepiej kontrolować proces fermentacji. W efekcie otrzymujemy w filiżance czysty, ale bardzo owocowy i przyprawowy napar.

Profil smakowy

  • Pomarańcza
  • Jeżyna
  • Malina
  • Goździk

Info dodatkowe


Region:
Kayanza
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Mbirizi jest jedną z czterech stacji myjących należących do producenta kawy Salum Ramadhan. Zbiory kawy jakości specialty są bardzo wysokie i wynoszą ponad 900 ton na sezon. Stacja słynie z nowoczesnej infrastruktury suszenia w cieniu, co wraz z dostępnością do świeżej i zimnej wody z własnego źródła stanowi wymarzone warunki do obróbki kawy. Chłodny klimat na dużej wysokości upraw pozwala lepiej kontrolować proces fermentacji. W efekcie otrzymujemy w filiżance czysty, ale bardzo owocowy i przyprawowy napar.

Daily Bru​

  • Czekolada
  • Czerwone owoce

Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta

Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.

W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!

Profil smakowy

  • Czekolada
  • Czerwone owoce

Info dodatkowe

Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta

Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.

W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!

×