Lacava
Palarnia kawy specialty ze Starej Iwicznej pod Warszawą. W Centrum Testów od samego początku dbają o Wasze doznania smakowe. Ich oferta zmienia się dosyć często, a kolorowe opakowania dodatkowo cieszą oko.
Nikaragua - El Cambalache
![LaCava-Nicaragua-El-Cambalache-250g_[2087]_1200](https://centrumtestow.pl/wp-content/uploads/2021/02/LaCava-Nicaragua-El-Cambalache-250g_2087_1200.jpg)
- Malina
- Pomarańcza
- Kwiaty
- Mleczna czekolada
Region: Dipilto, Nueva Segovia
Odmiana: Yellow Catuai
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.
Informacje od palarni:
El Cambalache w tłumaczeniu to “wymiana”. Nazwa tej farmy bierze się z dalekiej przeszłości, kiedy to okoliczny mieszkaniec wymienił dom na piękną plantację kawy. Po wielu perypetiach farma trafiła w ręce rodziny Samuela Zavala, który zarządzał stacja obróbki kawy już wieku 12 lat. Samuel skoncentrował się na trudnych w uprawie, ale jakościowych odmianach, jak Maracaturra czy słynna na rynku japńskim Yellow Catuai.
![LaCava-Nicaragua-El-Cambalache-250g_[2087]_1200](https://centrumtestow.pl/wp-content/uploads/2021/02/LaCava-Nicaragua-El-Cambalache-250g_2087_1200.jpg)
Profil smakowy
- Malina
- Pomarańcza
- Kwiaty
- Mleczna czekolada
Info dodatkowe
Region: Dipilto, Nueva Segovia
Odmiana: Yellow Catuai
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.
Informacje od palarni:
El Cambalache w tłumaczeniu to “wymiana”. Nazwa tej farmy bierze się z dalekiej przeszłości, kiedy to okoliczny mieszkaniec wymienił dom na piękną plantację kawy. Po wielu perypetiach farma trafiła w ręce rodziny Samuela Zavala, który zarządzał stacja obróbki kawy już wieku 12 lat. Samuel skoncentrował się na trudnych w uprawie, ale jakościowych odmianach, jak Maracaturra czy słynna na rynku japńskim Yellow Catuai.
Kenia - Thuti

- Owoce tropikalne
- Truskawka
- Soczysta śliwka
- Herbaciana cielistość
Region: Nyeri
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Uprawa kawy w Kenii jest zdominowana przez model kooperatywny. Tak jest również w przypadku Thuti, która należy do organizacji Othaya zrzeszającej ponad 14 tysięcy farmerów w regionie Nyeri. Stacja myjąca Thuti obsługuje 380 małych plantacji u podnóża lasów Karima i jest najstarszą placówką w regionie. Słynie z bardzo dokładnych metod i zasad sortowania, obróbki z użyciem krystalicznie czystej, świeżej wody z pobliskiej rzeki. W efekcie otrzymujemy niesamowicie czysty, gęsty napar o przyjemnej kwasowości.

Profil smakowy
- Owoce tropikalne
- Truskawka
- Soczysta śliwka
- Herbaciana cielistość
Info dodatkowe
Region: Nyeri
Odmiana: SL28, SL34
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Uprawa kawy w Kenii jest zdominowana przez model kooperatywny. Tak jest również w przypadku Thuti, która należy do organizacji Othaya zrzeszającej ponad 14 tysięcy farmerów w regionie Nyeri. Stacja myjąca Thuti obsługuje 380 małych plantacji u podnóża lasów Karima i jest najstarszą placówką w regionie. Słynie z bardzo dokładnych metod i zasad sortowania, obróbki z użyciem krystalicznie czystej, świeżej wody z pobliskiej rzeki. W efekcie otrzymujemy niesamowicie czysty, gęsty napar o przyjemnej kwasowości.
Uganda - Chigalagala
![LaCava-Uganda-Chigalagala_[2093]_1200](https://centrumtestow.pl/wp-content/uploads/2021/02/LaCava-Uganda-Chigalagala_2093_1200-1024x1024.jpg)
- Kompot z suszu
- Wiśnia
- Anyż
- Gałka muszkatołowa
Region: Kasese, Uganda zachodnia
Odmiana: SL28, SL14, SL34
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Chigalagala to kawa zbierana przez farmerów pochodzących z regionu Kasese w zachodniej Ugandzie. Region ten znajduje się na zboczu góry Rwenzari, której nazwę tłumaczy się jako “krzężycowa góra”. Każdy z farmerów posiada od 600 do 1000 drzewek, a na każdym z nich rośnie około 0,5 kg ziarna. Zebrane owoce trafiają do Kasese Coffee Yard, prywatnej stacji obróbki. W 2019r. wybudowano tam nowy budynek i otwarto punkt skupu wiśni kawy. Cel był tylko jeden: produkować najlepszą jakościowo kawe w całym regionie.
![LaCava-Uganda-Chigalagala_[2093]_1200](https://centrumtestow.pl/wp-content/uploads/2021/02/LaCava-Uganda-Chigalagala_2093_1200-1024x1024.jpg)
Profil smakowy
- Kompot z suszu
- Wiśnia
- Anyż
- Gałka muszkatołowa
Info dodatkowe
Region: Kasese, Uganda zachodnia
Odmiana: SL28, SL14, SL34
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Chigalagala to kawa zbierana przez farmerów pochodzących z regionu Kasese w zachodniej Ugandzie. Region ten znajduje się na zboczu góry Rwenzari, której nazwę tłumaczy się jako “krzężycowa góra”. Każdy z farmerów posiada od 600 do 1000 drzewek, a na każdym z nich rośnie około 0,5 kg ziarna. Zebrane owoce trafiają do Kasese Coffee Yard, prywatnej stacji obróbki. W 2019r. wybudowano tam nowy budynek i otwarto punkt skupu wiśni kawy. Cel był tylko jeden: produkować najlepszą jakościowo kawe w całym regionie.
Etiopia - Abu Fita

- Limonka
- Zielone jabłko
- Brązowy cukier
Region: Jimma, Etiopia zachodnia
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 2000-2120 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Mahammandur Abu Fita jest nastolatką, która uczestniczy w programie “Girl Gotta Run”, którego celem jest sponsorowanie stypendiów szkolnych, m. in. przez producenta kawy jakości Speciality – Mustefa Abakeno. Wyróżniające się ziarna Mustefy stale goszczą w ofercie naszej palarni jako jedna z najciekawszych z całego regionu Jimma. Ze względu na słaby dostęp do wody, Mustefa skraca proces fermentacji kawy, co skutkuje obróbką przypominającą honey – napar jest dużo słodszy i bardziej owocowy.

Profil smakowy
- Limonka
- Zielone jabłko
- Brązowy cukier
Info dodatkowe
Region: Jimma, Etiopia zachodnia
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 2000-2120 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Mahammandur Abu Fita jest nastolatką, która uczestniczy w programie “Girl Gotta Run”, którego celem jest sponsorowanie stypendiów szkolnych, m. in. przez producenta kawy jakości Speciality – Mustefa Abakeno. Wyróżniające się ziarna Mustefy stale goszczą w ofercie naszej palarni jako jedna z najciekawszych z całego regionu Jimma. Ze względu na słaby dostęp do wody, Mustefa skraca proces fermentacji kawy, co skutkuje obróbką przypominającą honey – napar jest dużo słodszy i bardziej owocowy.
Burundi - Mbirizi

- Pomarańcza
- Jeżyna
- Malina
- Goździk
Region: Kayanza
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Mbirizi jest jedną z czterech stacji myjących należących do producenta kawy Salum Ramadhan. Zbiory kawy jakości specialty są bardzo wysokie i wynoszą ponad 900 ton na sezon. Stacja słynie z nowoczesnej infrastruktury suszenia w cieniu, co wraz z dostępnością do świeżej i zimnej wody z własnego źródła stanowi wymarzone warunki do obróbki kawy. Chłodny klimat na dużej wysokości upraw pozwala lepiej kontrolować proces fermentacji. W efekcie otrzymujemy w filiżance czysty, ale bardzo owocowy i przyprawowy napar.

Profil smakowy
- Pomarańcza
- Jeżyna
- Malina
- Goździk
Info dodatkowe
Region: Kayanza
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m.
Informacje od palarni:
Mbirizi jest jedną z czterech stacji myjących należących do producenta kawy Salum Ramadhan. Zbiory kawy jakości specialty są bardzo wysokie i wynoszą ponad 900 ton na sezon. Stacja słynie z nowoczesnej infrastruktury suszenia w cieniu, co wraz z dostępnością do świeżej i zimnej wody z własnego źródła stanowi wymarzone warunki do obróbki kawy. Chłodny klimat na dużej wysokości upraw pozwala lepiej kontrolować proces fermentacji. W efekcie otrzymujemy w filiżance czysty, ale bardzo owocowy i przyprawowy napar.
Daily Bru

- Czekolada
- Czerwone owoce
Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta
Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.
W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!

Profil smakowy
- Czekolada
- Czerwone owoce
Info dodatkowe
Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta
Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.
W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!