Palarnia kawy jakości specialty z Łodzi, która pod swoim adresem jest otwarta dla gości także jako kawiarnia 🙂 Posiadają w ofercie kawy zarówno pod espresso, jak i alternatywne metody parzenia.
Etiopia - Buriso Amaje Lot 2
- Truskawka
- Morela
- Orzech macadamia
Region: Sidama
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 2100 m n.p.m.
Punktacja SCA: 86,5 punktów
Info od palarni:
To jeden z tych lotów (partii), który pochodzi od grupy drobnych farmerów z rejonu Sidama, południowej Etiopii. Dzisiaj już mali producenci mają możliwość bezpośredniego handlu, ale jest to wciąż trudnym wyzwaniem, dlatego że niewielu ma dostęp do stolicy kraju. W tej kooperatywnie każdy z rolników ma około 3-12 hektarów ziemi, i każdy ma swoją licencję na eksport. W roku 2020 farmerzy postanowili wyznaczyć Pana Buriso Amaje na lidera kooperatywy, aby zajął się koordynacją obróbki i eksportu kawy wspólnie z naszym importerem Falcon Specialty w Addis.
Profil smakowy
- Truskawka
- Morela
- Orzech macadamia
Info dodatkowe
Region: Sidama
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 2100 m n.p.m.
Punktacja SCA: 86,5 punktów
Info od palarni:
To jeden z tych lotów (partii), który pochodzi od grupy drobnych farmerów z rejonu Sidama, południowej Etiopii. Dzisiaj już mali producenci mają możliwość bezpośredniego handlu, ale jest to wciąż trudnym wyzwaniem, dlatego że niewielu ma dostęp do stolicy kraju. W tej kooperatywnie każdy z rolników ma około 3-12 hektarów ziemi, i każdy ma swoją licencję na eksport. W roku 2020 farmerzy postanowili wyznaczyć Pana Buriso Amaje na lidera kooperatywy, aby zajął się koordynacją obróbki i eksportu kawy wspólnie z naszym importerem Falcon Specialty w Addis.
Gwatemala - Erika Sanchez
- Truskawka
- Starta skórka z cytryny
- Ciemna czekolada
Region: San Antonio Huista
Odmiana: Bourbon, Caturra
Obróbka: Myta (Przedłużona fermentacja)
Wysokość uprawy: 1700-1950 m n.p.m.
Punktacja SCA: 86,5 punktów
Info od palarni:
Erika Sanchez jest właścicielką 2,5 hektarowej farmy w okręgu San Antonio Huista w Huehuetenango o nazwie La Montana. Farma jest zasiewana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika należy do związku Red de Mujeres, organizacji kobiet farmerek. Na farmie używa tylko organicznych nawozów, które wytwarza samemu. Jej metoda fermentacji kawy jest dosyć unikatowa, pozwala kawie na dłuższą, suchą fermentację w kontrolowanych warunkach w celu zaakcentowania owocowych posmaków.
Organizacja Red de Mujeres obejmuje 5 regionów Huehuetenango i liczy aż 830 kobiet, producentek kawy. Wszystkie kobiety tutaj są albo wdowami po 36 letniej wojnie domowej albo zostały porzucone przez mężów podczas kryzysu na rynku kawy w latach 2001-2004. Dzięki pomocy ACODIHUE mogły ponownie dołączyć do rynku kawy i międzynarodowych kupców.
Profil smakowy
- Truskawka
- Starta skórka z cytryny
- Ciemna czekolada
Info dodatkowe
Region: San Antonio Huista
Odmiana: Bourbon, Caturra
Obróbka: Myta (Przedłużona fermentacja)
Wysokość uprawy: 1700-1950 m n.p.m.
Punktacja SCA: 86,5 punktów
Info od palarni:
Erika Sanchez jest właścicielką 2,5 hektarowej farmy w okręgu San Antonio Huista w Huehuetenango o nazwie La Montana. Farma jest zasiewana odmianami Caturra, Bourbon i Pache. Erika należy do związku Red de Mujeres, organizacji kobiet farmerek. Na farmie używa tylko organicznych nawozów, które wytwarza samemu. Jej metoda fermentacji kawy jest dosyć unikatowa, pozwala kawie na dłuższą, suchą fermentację w kontrolowanych warunkach w celu zaakcentowania owocowych posmaków.
Organizacja Red de Mujeres obejmuje 5 regionów Huehuetenango i liczy aż 830 kobiet, producentek kawy. Wszystkie kobiety tutaj są albo wdowami po 36 letniej wojnie domowej albo zostały porzucone przez mężów podczas kryzysu na rynku kawy w latach 2001-2004. Dzięki pomocy ACODIHUE mogły ponownie dołączyć do rynku kawy i międzynarodowych kupców.