Bracia Ziółkowscy

Palarnia ze Stromca (60km od Warszawy). Jeszcze jakiś czas temu nie byli zbyt znani, aż w końcu BUM – zdobyli serca wielu kawoszy, a po chwili młodszy brat zdobył 4 miejsce w narodowych zawodach w paleniu kawy.

Indonezja - Frinsa Estate

Profil smakowy

  • Papaja
  • Mango
  • Przyprawy
  • Tytoń
  • Lukrecja

Info dodatkowe


Region:
Java Zachodnia
Odmiana: Sigarar Utang
Obróbka: Anaerobik
Wysokość uprawy: 1500-1600 m n.p.m.
Punktacja SCA: 86 punktów

Info od palarni:

Mówią, że Indonezje z obróbki anaerobic to coś kompletnie innego. „Eksplozja smaków”, „kosmiczne wrażenia”. Bracia Ziółkowscy są umiarkowani, długo udawali, że ta sprawa ich nie dotyczy. Uśmiechali się tylko ironicznie. W końcu – trochę z braku nowych wrażeń – zamówili sobie worek. I pospadały im z głów kaszkiety. Ziarno z Frinsa Estate jest lepsze, niż reklamowane. Spróbujcie sami.

Honduras - Caballeros

Profil smakowy

  • Czerwone owoce
  • Truskawka
  • Mango
  • Karmel

Info dodatkowe


Region:
Departament La Paz
Odmiana: Catuai
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 1600 m n.p.m.
Punktacja SCA: 85 punktów

Info od palarni:

Od dawna chcieliśmy mieć w ofercie taką kawę. Owocowa bomba. Truskawka, śliwka i mango. A do tego karmel i delikatna orzechowa nuta. Mówi się czasem, że kawy z obróbki naturalnej – a już szczególnie te z Ameryki Środkowej – mają „brudny” smak. Nie Caballeros od Marysabel Caballero i Moisesa Herrery! Ta kawa jest czysta w smaku jak najlepsze kawy myte. Pozostaje pytanie – jak oni to robią?