LaCava

Palarnia kawy specialty ze Starej Iwicznej pod Warszawą. W Centrum Testów od samego początku dbają o Wasze doznania smakowe. Ich oferta zmienia się dosyć często, a kolorowe opakowania dodatkowo cieszą oko.

Nikaragua - El Cambalache

Profil smakowy

  • Malina
  • Pomarańcza
  • Kwiaty
  • Mleczna czekolada

Info dodatkowe


Region: 
Dipilto, Nueva Segovia
Odmiana: 
Yellow Catuai
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.

Informacje od palarni:

El Cambalache w tłumaczeniu to “wymiana”. Nazwa tej farmy bierze się z dalekiej przeszłości, kiedy to okoliczny mieszkaniec wymienił dom na piękną plantację kawy. Po wielu perypetiach farma trafiła w ręce rodziny Samuela Zavala, który zarządzał stacja obróbki kawy już wieku 12 lat. Samuel skoncentrował się na trudnych w uprawie, ale jakościowych odmianach, jak Maracaturra czy słynna na rynku japńskim Yellow Catuai.

Kenia - Thuti

Profil smakowy

  • Owoce tropikalne
  • Truskawka
  • Soczysta śliwka
  • Herbaciana cielistość

Info dodatkowe


Region: 
Nyeri
Odmiana:
SL28, SL34
Obróbka: 
Myta
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Uprawa kawy w Kenii jest zdominowana przez model kooperatywny. Tak jest również w przypadku Thuti, która należy do organizacji Othaya zrzeszającej ponad 14 tysięcy farmerów w regionie Nyeri. Stacja myjąca Thuti obsługuje 380 małych plantacji u podnóża lasów Karima i jest najstarszą placówką w regionie. Słynie z bardzo dokładnych metod i zasad sortowania, obróbki z użyciem krystalicznie czystej, świeżej wody z pobliskiej rzeki. W efekcie otrzymujemy niesamowicie czysty, gęsty napar o przyjemnej kwasowości.

Uganda - Chigalagala

Profil smakowy

  • Kompot z suszu
  • Wiśnia
  • Anyż
  • Gałka muszkatołowa

Info dodatkowe


Region: 
Kasese, Uganda zachodnia
Odmiana:
SL28, SL14, SL34
Obróbka: 
Naturalna
Wysokość uprawy: 1500-2000 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Chigalagala to kawa zbierana przez farmerów pochodzących z regionu Kasese w zachodniej Ugandzie. Region ten znajduje się na zboczu góry Rwenzari, której nazwę tłumaczy się jako “krzężycowa góra”. Każdy z farmerów posiada od 600 do 1000 drzewek, a na każdym z nich rośnie około 0,5 kg ziarna. Zebrane owoce trafiają do Kasese Coffee Yard, prywatnej stacji obróbki. W 2019r. wybudowano tam nowy budynek i otwarto punkt skupu wiśni kawy. Cel był tylko jeden: produkować najlepszą jakościowo kawe w całym regionie.

Daily Bru​

Profil smakowy

  • Czekolada
  • Czerwone owoce

Info dodatkowe

Region: (90%) El Morito, Gwatemala
Odmiana: Catuai, Bourbon
Obróbka: Myta

Mleczna czekolada, słodycz i czerwone owoce – oto profil sensoryczny idealnej porannej kawy. Ale nasz roaster dodał do mieszanki jeszcze jeden składnik – Ziarno X! I tak stworzyliśmy Daily Bru – kawę, którą możesz pić codziennie, a każda kolejna paczka zaskoczy Cię czymś nowym.

W obecnej edycji jest to w 90% soczysta Guatemala El Morito. Szukasz kawy, która będzie Twoim pewniakiem do śniadania? Oto ona! Masz ochotę na zaskakujący, owocowy twist, który wciągnie Cię w świat kaw przelewowych? Trzymasz go w rękach!

Brazylia - Santa Rita

(Espresso)

Profil smakowy

  • Nutella
  • Suszone owoce
  • Koniakowa cielistość

Info dodatkowe


Odmiana:
Mundo Novo, Red Catuai
Region: Alta Mogiana Jerquara
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 890 m n.p.m.
Palenie: Tradycyjne craftowe średnio-ciemne

Informacje od palarni:

Santa Rita to farma założona w 2006 roku przez Rodrigo Freitas Silva, którego rodzina zajmuje się uprawą kawy od pokoleń. Niezwykłe przywiązanie do szczegółów i wysokiej jakości plonów jest podstawowym celem Rodrigo. Podczas zbiorów poszukiwane są tylko dojrzałe i pełne owoce kawowca. Santa Rita to jedna z najlepszych kaw pod espresso stworzona przez nasz zespół. Wyróżnia się wyjątkową słodyczą, bogatą paletą orzechowo – czekoladowych nut oraz koniakową, rodzynkową intensywnością.

Etiopia - Rocko Mountain

(Espresso)

Profil smakowy

  • Morela
  • Brzoskwinia
  • Truskawka
  • Jagoda leśna
  • Milky-Way

Info dodatkowe


Odmiana:
Heirloom
Region: Yirgacheffe, Idido Tulse
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 2050-2150 m n.p.m.
Palenie: Tradycyjne craftowe średnio-ciemne

Informacje od palarni:

Szukaliśmy espresso, dzięki któremu możemy wrócić wspomnieniami do naszych dziecięcych fantazji. Wczesne lata zazwyczaj kojarzą się nam z zabawą, tańcem, beztroską, mieszaniem niemożliwych do pogodzenia sprzeczności. Tak właśnie powstało nasze Rocko Mountain – kraina pełna marzeń oraz wiary w magię. Smaki i aromaty wdzięcznie tańczą, przeplatają się i cieszą swoją wyjątkowością oraz pełnią.
 
Nasz wybór padł na słynne ziarna obrabiane metodą na sucho (natural) z okolic Rocko Mountain. Palone pod espresso eksponują niesamowicie soczystą bombę owoców takich jak brzoskwinia, truskawka, czy jagody. Dominująca mleczna czekolada, która pozostawia przyjemny i słodki after przełamana jest rześką kwasowością oraz delikatnymi kwiatami w aromacie. Espresso jest bardzo cieliste, gęste i tłuste. Cała kompozycja to coś à la truskawki w czekoladzie lub świeżo smażone pączki z nadzieniem jagodowym.
 
Oferowany przez nas lot to zbiór kaw od farmerów zjednoczonych dookoła Rocko Mountain w Haricha Woreda w Yirgacheffe, które jest sławne ze względu na idealne warunki do uprawy najwyżej ocenianych kaw specialty. Zebrane owoce kawowca trafiają do stacji suszenia, gdzie są ręcznie sortowane. Przejrzałe lub niedojrzałe ziarna są skrupulatnie eliminowane. Owoce są delikatnie kładzione na matach do suszenia i obracane co 20 minut. W trakcie największego upału w ciągu dnia (11.00-15.00), zbiory są przykrywane, aby uchronić je przed zbyt szybkim wyschnięciem. Cały proces trwa od 14 do 18 dni w zależności od wilgoci. Dzięki obróbce natural (suchej) otrzymujemy bardzo owocowe i dynamiczne w smaku espresso.