Java Coffee Roasters

Prawdopodobnie najstarsza założona w Polsce (a na pewno w Warszawie) palarnia kawy, ponieważ jej początki datuje się na 2001 rok. W swojej ofercie mają nie tylko ziarna jakości specialty, ale w Centrum Testów właśnie na nich się skupiamy.

Meksyk - Muxbal

Profil smakowy

  • Jabłko
  • Pralinka wiśniowa
  • Śliwka Nałęczowska

Info dodatkowe


Region:
Unión Juárez, Chiapas
Farma: Finca Muxbal
Odmiana: Caturra, Catuai, Mondo Novo
Obróbka: Miodowa
Wysokość uprawy: 1560 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Gospodarstwo Finca Muxbal położone jest niedaleko granicy z Gwatemalą, na zboczu wulkanu Tacana. Prowadzone jest przez rodzinę Rodruguez – Luethje od 1959 roku! Plantacja zarządzana jest w sposób zrównoważony, bez szkody dla środowiska naturalnego i okolicznych mieszkańców. Ludzie pracujący na farmie są znakomicie wykwalifikowani i dobrze przygotowani, dzięki czemu wszystkie procesy przebiegają sprawnie. Są oni również doskonale zaopiekowani przez swojego pracodawcę: na terenie gospodarstwa znajduje się szkoła, żłobek i przychodnia i inne udogodnienia dla ponad 350 osobowej społeczności. Wysiłek właścicieli został doceniony przez organizację Rainforest Alliance, która przyznała farmie certyfikat najwyższej jakości. 

Etykieta naszego najnowszego Meksyku obrazuje najważniejsze aspekty związane z plantacją. Nazwa „Muxbal” oznacza w dialekcie Majów „otoczony przez chmury”. Plantacja leży w pobliżu miasta Unión Juarez, z którym połączona została w 1965 roku drogą, która pokonuje prawie pionową 100-metrową skalną ścianę. Droga pozwoliła na szybszy rozwój plantacji i jej innowacyjną modernizację.

Aromat tej kawy jest słodki i delikatny. Stanowi zapowiedź tej słodkiej petardy, którą otrzymujemy w filiżance. Krągłe body, w pierwszym łyku soczyste jabłka, wyraźne nuty wiśniowej pralinki i słodycz śliwek. To doskonała kawa na zimę, bo smakuje jak ciepły, letni dzień. Smacznego!

Honduras - Guara Verde

Profil smakowy

  • Mirabelka
  • Gruszka
  • Kakao

Info dodatkowe


Region:
El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan, Octopeque
Farma: Becamo (Speciality Coffee Program)
Odmiana: Caturra, Catuai, Lempira, Ih-Cafe 90, Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1300 – 2067 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Ziarno pochodzi od 252 małych producentów z zachodniej części kraju: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepeque. Krzewy kawowca wzrastają na wzgórzach na wysokości od 1300 do 2067 m n.p.m. Każda partia zielonego ziarna sprawdzana jest pod względem jakości, a następnie poddawana jest obróbce mytej. Farmerzy objęci są programem Guara Selection, który skupia się na utrzymaniu jak najlepszej jakości zbiorów, zrównoważonego zarządzania ziemią i nowoczesnych metod obróbki. Dzięki udziałowi w programie mają zapewniony dochód przez cały rok.

Napar charakteryzuje się lekką kwasowością i słodkim aromatem. Na pewno kojarzycie ten moment w ciągu lata, kiedy w powietrzu czuć dojrzałe, słodkie mirabelki – tak właśnie pachnie ta kawa. W pierwszym łyku na pierwszym planie pojawiają się gruszki i kakao. Jest to kawa z serii łatwych i przyjemnych, idealna zapowiedź nadchodzącej wiosny.

Rwanda - Nova

Profil smakowy

  • Figa
  • Cytryna
  • Gorzka czekolada

Info dodatkowe


Region:
Gicumbi, Prowincja północna
Farma: Nova coffee
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1450 – 1500 m n.p.m.

Informacje od palarni:

Po dwóch latach działalności, dzięki współpracy z Rwanda Tranding Company udało się im zainwestować w nowe maszyny, zbiorniki fermentacyjne, tunele do sortowania, a także nowe miejsce do suszenia oraz magazynowania ziaren. Rwanda Trading Company posiada w swoim portfolio siedem młynów. Współpracuje również bezpośrednio z wieloma niezależnymi rolnikami w całym kraju, pomaga im ulepszyć produkcję, kontrolę jakości i sprzedaż kawy.

RTC zostało założone w 2009 roku jako narzędzie do wywierania wpływu społecznego, które oferuje swoim partnerom programy szkoleniowe z zakresu finansów i zarządzania w nowoczesnym agrobiznesie, aby zwiększyć wydajność, sprawność, rentowność oraz zapewnić zdrowie pracowników.

Etiopia - Mustafa Mohamed Ali

Profil smakowy

  • Earl Grey
  • Morela
  • Cytryna

Info dodatkowe


Region:
Jimma
Farma: Gera
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Naturalna
Wysokość uprawy: 2000 m n.p.m.

Etiopia - Dimtu Tero Farm

Profil smakowy

  • Kakao
  • Orzech laskowy
  • Białe winogrona

Info dodatkowe

Region: Huehuetenango
Farma: Finca La Bolsa
Odmiana: Red Bourbon, Red Caturra
Obróbka: Myta
Wysokość uprawy: 1300 – 1600 m n.p.m.

Renardo prowadzi gospodarstwo razem ze swoją żoną, która jest Q Graderem i jest odpowiedzialna za kontrolę jakości oraz profilowanie kawy. Jej imieniem został nazwany mikrolot Jacqueline, w podziękowaniu za jej pasję i doświadczenie. Kawa pochodzi z najwyżej położonej części gospodarstwa. Wapienne gleby oraz idealne warunki klimatyczne, które tu panują, sprawiają, że kawa ma bardzo kompleksowy smak i aromat.