Palarnia Hard Beans

Palarnia Hard Beans

Poznaj Hard Beans Coffee Roasters

Nasze korzenie sięgają 2009 roku, wtedy bowiem rozpoczęła w Opolu swoją działalność kawiarnia Kofeina Art Cafe. HBCR powiązane jest bezpośrednio z właścicielami i pracownikami tego wyjątkowego miejsca, które uznane zostało przez Specialty Coffee Association Poland za najlepszą kawiarnię Speciality w Polsce. Z doświadczeń zebranych przez ostatnie 10 lat w segmencie kaw Speciality narodził się pomysł na stworzenie Hard Beans Coffee Roasters, palarni specjalizującej się w przetwórstwie kawy najwyższej jakości. W przyszłości pragniemy dostarczać produkty związane nie tylko z kawą, ale także napoje przygotowane na jej bazie. HBCR tworzą ludzie pełni pasji, których łączy wspólna miłość. Miłość do dobrej kawy.

Jakość

to wyjątkowe, ręcznie zbierane ziarna, pochodzące z ekologicznych plantacji, to staranne ich magazynowanie oraz indywidualnie dobierane profile palenia, to również ciągłe dążenie do perfekcji poprzez prowadzone przez nas badania, a także najwyższa dbałość o zadowolenie klienta, tzw. perfect hospitality.

Transparentność

to pełna przejrzystość naszej pracy. WIEMY, skąd pochodzą ziarna, MÓWIMY, jak wygląda proces ich palenia, stale PROWADZIMY BADANIA i DZIELIMY SIĘ zdobytą wiedzą z wszystkimi, którzy tak jak my kochają dobrą kawę.

Ludzie

kochają dobrą kawę. Dla wielu z nas dobra kawa to ta wypita z bliskimi, przyjaciółmi, osobami, które kochamy. Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby kawa HBCR była częścią tych wspólnych chwil i wypełniała je wyjątkowym smakiem.

Rytuały

to nieodłączny element picia kawy, są też częścią pracy w HBCR. To właśnie tutaj łączymy je z naszą wiedzą, doświadczeniem i dzięki temu tworzymy kawę najwyższej jakości.

Świat pełen dobrej kawy

Chcemy stworzyć świat przepełniony smakiem najwyższej jakości kawy, której może spróbować każdy, niezależnie gdzie i z kim będzie ją pił.

 

https://hardbeans.com/palarnia-kawy

Dostępne kawy:

Dostępne kawy:

Region:
Campo das Vertentes

Odmiana:
Yellow Bourbon

Obróbka:
Naturalna Pulped

  • Czerwone jabłko
  • Ciasteczko orzechowe
  • Krówka
 

Brazylia Samambaia to kawa o delikatnym, herbacianym, ale lepkim odczuciu w ustach.

 

W suchym aromacie, intensywnie wyczuwalne są ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, otrzymujemy idealny balans między słodyczą, a kwasowością, co jest rzadkością w kawach z tego regionu.

 

Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy, wydobywając z niej smak herbatników, toffi i mlecznej czekolady z doskonale uzupełniającą smak, średnią kwasowością czerwonych jabłek.

 

Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.

Henrique nie boi się także eksperymentować.

Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.

Region:
Campo das Vertentes

Odmiana:
Yellow Bourbon

Obróbka:
Naturalna Pulped

  • Czerwone jabłko
  • Ciasteczko orzechowe
  • Krówka
 

Brazylia Samambaia to kawa o delikatnym, herbacianym, ale lepkim odczuciu w ustach.

 

W suchym aromacie, intensywnie wyczuwalne są ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, otrzymujemy idealny balans między słodyczą, a kwasowością, co jest rzadkością w kawach z tego regionu.

 

Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy, wydobywając z niej smak herbatników, toffi i mlecznej czekolady z doskonale uzupełniającą smak, średnią kwasowością czerwonych jabłek.

 

Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.

Henrique nie boi się także eksperymentować.

Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.

Region:
Campo das Vertentes

Odmiana:
Yellow Bourbon

Obróbka:
Naturalna Pulped

  • Czerwone jabłko
  • Ciasteczko orzechowe
  • Krówka
 

Brazylia Samambaia to kawa, która jest już w naszej ofercie od pewnego czasu.

Tym razem prezentujemy ją w nowej odsłonie pod espresso.

Wysoka nugatowa słodycz oraz intensywne, nuty orzechowe wraz z kwasowością czerwonych jabłek, pozwalają nam uzyskać aromatyczny i pełny smaku lepki napar.

Ze względu na swój charakter, doskonale sprawdzi się zarówno z mlekiem, jak i klasyczny czarny napar zamknięty w Waszej ulubionej filiżance.

Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.

 

Henrique nie boi się także eksperymentować.

Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.

Region:
Campo das Vertentes

Odmiana:
Yellow Bourbon

Obróbka:
Naturalna Pulped

  • Czerwone jabłko
  • Ciasteczko orzechowe
  • Krówka
 

Region:
Campo das Vertentes

Odmiana:
Yellow Bourbon

Obróbka:
Naturalna Pulped

  • Czerwone jabłko
  • Ciasteczko orzechowe
  • Krówka
 

Brazylia Samambaia to kawa, która jest już w naszej ofercie od pewnego czasu.

Tym razem prezentujemy ją w nowej odsłonie pod espresso.

Wysoka nugatowa słodycz oraz intensywne, nuty orzechowe wraz z kwasowością czerwonych jabłek, pozwalają nam uzyskać aromatyczny i pełny smaku lepki napar.

Ze względu na swój charakter, doskonale sprawdzi się zarówno z mlekiem, jak i klasyczny czarny napar zamknięty w Waszej ulubionej filiżance.

 

Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.

 

Henrique nie boi się także eksperymentować.

Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.

Region:
Copan Ruinas

Odmiana:
Obata

Obróbka:
Red Honey

  • Mirabelka
  • Biszkopt
  • Pigwa
 

W 1975 roku, gdy Adan Duke zasadził pierwsze krzewy kawowca, rozpoczęła się historia malowniczej plantacji San Isidro zlokalizowanej na bujnych górskich zboczach na południe od Copán Ruinas w Hondurasie. W ciągu ostatnich 8 lat rodzina Duke przeszła transformację z konwencjonalnej produkcji kaw komercyjnych do uprawy kaw specialty. Za ich niekwestionowanym sukcesem stoi Katia, córka Adana, która spędziła większość swojego dzieciństwa na farmie i od najmłodszych lat gotowa była podążać za rodzinną tradycją. Połączyła spuściznę ojca z wiedzą zdobytą na prestiżowym uniwersytecie rolniczym San Morano i dziś, po latach zmagań, jej wysiłek zostaje należycie doceniany. Mieliśmy przyjemność poznać Katię podczas Producer-Roaster Forum w Gwatemali próbując jej kaw które, obiektywnie rzecz biorąc, były najlepsze na stole. Jak tylko świeży zbiór został zebrany bez zwłoki postanowiliśmy sprowadzić te wspaniałe kawy po raz pierwszy do Polski i Europy.

 

Dzięki życzliwości tropików farma ta ma znakomite warunki klimatyczne, a jej gleba jest niezwykle żyzna. Cała plantacja obejmuje powierzchnię 335ha, z czego 27ha jest przeznaczonych pod uprawę kawy, a resztę zajmuje pierwotny las zapewniający 3 źródła wody, które zaopatrują farmę w wodę pitną przez cały rok, zarówno do konsumpcji jak i do obrabiania kawy. Kawa rodziny Duke jest uprawiana w zacienieniu co przyczynia się do różnorodności biologicznej. Drzewa zacieniające dają schronienie wielu najpiękniejszym gatunkom ptaków Hondurasu, takim jak tukany, kolibry czy ibisy.

 

Ze względu na wysokość położenia i wyjątkowe umiejscowienie wiśnie dojrzewają powoli w styczniu i lutym koncentrując aromat i flavor tak charakteryzujący kawy Katie Duke.

 

Ręcznie zebrana kawa jest transportowana do stacji obróbki, znajdującej się w samym sercu farmy. Tam wiśnie są zanurzane w zbiorniku fermentacyjnym (z wodą o temperaturze 18*C) i poddawane fermentacji przez 22 godziny. Następnie wiśnie są łuskane i ponownie fermentowane w zbiorniku — tym razem przez 18 godzin. Wkrótce potem kawę przenosi się na patio, wystawia na działanie promieni słonecznych i suszy na łożach afrykańskich przez około 20 dni. Cały proces jest powolny i pracochłonny, jednak konieczny by osiągnąć jakość najwyższą z możliwych.

Region:
Copan Ruinas

Odmiana:
Obata

Obróbka:
Red Honey

  • Mirabelka
  • Biszkopt
  • Pigwa
 

W 1975 roku, gdy Adan Duke zasadził pierwsze krzewy kawowca, rozpoczęła się historia malowniczej plantacji San Isidro zlokalizowanej na bujnych górskich zboczach na południe od Copán Ruinas w Hondurasie. W ciągu ostatnich 8 lat rodzina Duke przeszła transformację z konwencjonalnej produkcji kaw komercyjnych do uprawy kaw specialty. Za ich niekwestionowanym sukcesem stoi Katia, córka Adana, która spędziła większość swojego dzieciństwa na farmie i od najmłodszych lat gotowa była podążać za rodzinną tradycją. Połączyła spuściznę ojca z wiedzą zdobytą na prestiżowym uniwersytecie rolniczym San Morano i dziś, po latach zmagań, jej wysiłek zostaje należycie doceniany. Mieliśmy przyjemność poznać Katię podczas Producer-Roaster Forum w Gwatemali próbując jej kaw które, obiektywnie rzecz biorąc, były najlepsze na stole. Jak tylko świeży zbiór został zebrany bez zwłoki postanowiliśmy sprowadzić te wspaniałe kawy po raz pierwszy do Polski i Europy.

 

Dzięki życzliwości tropików farma ta ma znakomite warunki klimatyczne, a jej gleba jest niezwykle żyzna. Cała plantacja obejmuje powierzchnię 335ha, z czego 27ha jest przeznaczonych pod uprawę kawy, a resztę zajmuje pierwotny las zapewniający 3 źródła wody, które zaopatrują farmę w wodę pitną przez cały rok, zarówno do konsumpcji jak i do obrabiania kawy. Kawa rodziny Duke jest uprawiana w zacienieniu co przyczynia się do różnorodności biologicznej. Drzewa zacieniające dają schronienie wielu najpiękniejszym gatunkom ptaków Hondurasu, takim jak tukany, kolibry czy ibisy.

 

Ze względu na wysokość położenia i wyjątkowe umiejscowienie wiśnie dojrzewają powoli w styczniu i lutym koncentrując aromat i flavor tak charakteryzujący kawy Katie Duke.

 

Ręcznie zebrana kawa jest transportowana do stacji obróbki, znajdującej się w samym sercu farmy. Tam wiśnie są zanurzane w zbiorniku fermentacyjnym (z wodą o temperaturze 18*C) i poddawane fermentacji przez 22 godziny. Następnie wiśnie są łuskane i ponownie fermentowane w zbiorniku — tym razem przez 18 godzin. Wkrótce potem kawę przenosi się na patio, wystawia na działanie promieni słonecznych i suszy na łożach afrykańskich przez około 20 dni. Cały proces jest powolny i pracochłonny, jednak konieczny by osiągnąć jakość najwyższą z możliwych.

Region:
Samaipata

Odmiana:
Java

Obróbka:
Mokra

  • Kwiaty
  • Gruszka
  • Biała czekolada
  • Mirabelka
  • Ziarna kakaowca
 

W jednym pudełku postanowiliśmy umieścić dwie różnie, lecz ściśle ze sobą powiązane kawy. W ten sposób chcemy byś w pełni odkrył unikatowość odmiany Java, jak również dajemy Ci szansę doświadczenia różnic zawartych w jednej kawie spowodowanych dwoma różnymi podejściami do fermentacji i kilkunastodniową przerwą między zbiorami.

 

Loty #25 i #27 pochodzą z tej samej farmy Finca El Fuerte, która jak się okazało ma idealne połączenie doskonałych warunków glebowych i odpowiedniego położenia nad poziomem morza. Obydwa loty były starannie obrobione w znajdującym się na farmie mokrym młynie, a następnie poddane fermentacji przez 20/22 godziny. Suszenie odbywało się głównie mechanicznie w stacjonarnej suszarce o stale kontrolowanej temperaturze (poniżej 35 stopni Celsjusza), aby zapewnić długotrwałą jakość. Wyjątkiem była jedna noc, kiedy to lot #25 był suszony na podwyższonych afrykańskich łożach.

Region:
Samaipata

Odmiana:
Java

Obróbka:
Mokra

  • Kwiaty
  • Gruszka
  • Biała czekolada
  • Mirabelka
  • Ziarna kakaowca
 

W jednym pudełku postanowiliśmy umieścić dwie różnie, lecz ściśle ze sobą powiązane kawy. W ten sposób chcemy byś w pełni odkrył unikatowość odmiany Java, jak również dajemy Ci szansę doświadczenia różnic zawartych w jednej kawie spowodowanych dwoma różnymi podejściami do fermentacji i kilkunastodniową przerwą między zbiorami.

 

Loty #25 i #27 pochodzą z tej samej farmy Finca El Fuerte, która jak się okazało ma idealne połączenie doskonałych warunków glebowych i odpowiedniego położenia nad poziomem morza. Obydwa loty były starannie obrobione w znajdującym się na farmie mokrym młynie, a następnie poddane fermentacji przez 20/22 godziny. Suszenie odbywało się głównie mechanicznie w stacjonarnej suszarce o stale kontrolowanej temperaturze (poniżej 35 stopni Celsjusza), aby zapewnić długotrwałą jakość. Wyjątkiem była jedna noc, kiedy to lot #25 był suszony na podwyższonych afrykańskich łożach.

Jesteśmy warszawską palarnią kawy datującą swoje założenie na 2012 rok pod nazwą Instytut Kawy, zmieniliśmy ją w roku 2013 na CoffeeLab i tak jest do tej pory. Zaczynaliśmy od małego pieca a pierwszym head roasterem był Krzysztof Szkutnik. Pierwszy rok upłynął Nam pod znakiem eksperymentów i szukania własnej wizji rozwoju marki. Wszystko zmieniło się z chwilą zakupu 2 piecy marki Giesen, które pozwoliły Nam dopracować profile kaw i osiągnąć stabilny i wysoki poziom. Do naszego teamu w tamtym czasie dołączył Rafał Kaniewski jako roaster, zaowocowało to rozbudowaniem portfolio kaw segmentu specialty i ugruntowaniem pozycji na rynku. Następnie do naszego teamu dołączył Wojciech Rzytki, wnosząc dozę konsekwencji oraz stabilizując tym samym pracę palarni. Dziś to on jest Naszym head roasterem.

 

Aktualnie używamy trzech piecy:
– giesen w1,
– giesen w15,
– coffeetool r30.

 

Taki zasób sprzętu pozwala Nam wypalać coraz więcej kaw segmentu specialty a także wzbogacać Naszą ofertę poprzez wypalanie wysokiej jakości kawy do espresso już od kilograma.
Nasza oferta z roku na rok staje się coraz lepsza i bogatsza, coraz staranniej wybieramy dostawców zielonego ziarna (tj. Cafe Imports, Falcon, Belco, List and Beisler czy The Coffee Quest) opierając się na Naszym doświadczeniu, jakości, potrzebach klientów. Rocznie w ofercie możecie znaleźć do 24 rodzajów kaw pod filtr, głównie z Kenii i Etiopii, ponadto lubianą mieszankę pod nazwą Dobry Przelew, 3 różnego rodzaju Brazylie wypalane pod espresso czy ofertę blendów.

https://coffeelab.pl

Brazylia - Samambaia Yellow Bourbon

Profil sensoryczny:

  • Czerwone jabłka
  • Ciasteczka orzechowe
  • Krówki

Region: Campo das Vertentes
Odmiana: Yellow Bourbon
Obróbka: Naturalna (pulped)
Wysokość uprawy: 1200 m n.p.m.
Zbiór: 2019-2020

Brazylia Samambaia jest dostępna w dwóch wersjach: pod alternatywy i do espresso.

W obu przypadkach najbardziej wyczuwalne są ciasteczka i orzechy, a balans między słodyczą i kwasowością może trafić w gust zarówno wielbicieli marketowej parzuchy, jak i amatorów parzenia dripa z dokładnością do 0,1 stopnia.

Najmniej ciasteczkowa wychodzi z aeropressu. Tam bardziej pokazują się słodkie jabłka w karmelu lub, jak to określa Hard Beans, krówka.

Informacja od HB:

Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.

Henrique nie boi się także eksperymentować.

Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.

 

Boliwia - El Fuerte (LOT #25, LOT #27)

Profil sensoryczny:

  • Kwiaty
  • Gruszka
  • Biała czekolada
  • Mirabelka
  • ziarna kawowca

Region: Samaipata
Odmiana: Java
Obróbka: Myta
Zbiór: 2019-2020
Wysokość uprawy: 1500 – 1700 m n.p.m.

Hard Beans zmieściło w jednym opakowaniu dwie kawy. No, prawie. Ziaren wciąż jest tam 250g, ale za to 2 różne LOTy (w wolnym tłumaczeniu – zbiory z jednej plantacji, a często – tylko konkretnej części tej plantacji).

LOTy #25 i #27 pochodzą z tej samej farmy Finca El Fuerte, były starannie obrobione w mokrym młynie znajdującym się na farmie, a następnie poddane procesowi fermentacji przez 20/22h. Na koniec były suszone mechanicznie w suszarce, w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza.

Jedyny wyjątek między kawami to JEDNA NOC, podczas której LOT #25 był suszony na podwyższonych afrykańskich łożach.

Honduras - Finca San Isidro Katia Duke (Pacamara)

Profil smakowy:

  • Kwiaty
  • Skórka z limonki
  • Zielony banan

Region: Copan Ruinas
Odmiana:
Pacamara
Obróbka:
Myta
Wysokość uprawy:
1300 m n.p.m.
Zbiór: 2019 – 2020

Pierwsze krzewy na plantacji San Isidro zostały zasiane już w 1975 przez Adana Duke. W ciągu ostatnich 8 lat przeszła ona gruntowną przemianę w stronę ziaren jakości Specialty, a swoistą “matką” tej transformacji jest córka Alana – Katia Duke.

Kawa rodziny Duke uprawiana jest w cieniu, dzięki czemu wiele gatunków zwierząt znajduje schronienie i różnorodność biologiczna jest zachowana.

×