Palarnia Coffee&Sons

Palarnia Coffee&Sons

W jaki sposób weryfikujemy jakość kawy? Podstawowa zasada brzmi: sam znajdź najlepsze ziarna kawy, sam je upal, sam zalej kawę i spróbuj. Znajdziesz wtedy, smak którego szukasz i z czystym sercem możesz taką kawę serwować i sprzedawać.

 

Pierwszym etapem w poszukiwaniu wyjątkowej kawy jest znalezienie dostawców. Zamawiamy próbki z wybranego regionu, które na początek oceniamy wizualnie i węchowo. Widzimy wielkość ziarna, sprawdzamy czy nie mają defektów (czy ziarna nie są zanieczyszczone, połamane lub zjedzone przez robaki).

 

Oceniamy też zapach i wyłapujemy chociażby najdrobniejszą nutę, jaka nie powinna znaleźć się w kawie, a takie rzeczy mogą przytrafić się u nawet najbardziej sprawdzonego dostawcy. Następnie upalamy, zalewamy, smakujemy i szukamy potencjału, bo po latach doświadczeń wiemy, że w naszej palarni powinna znaleźć się jedynie najlepsza kawa.

 

Jeśli ją znajdziemy, to kontraktujemy ją na taki okres, by zapas starczył do kolejnego zbioru. W praktyce jest to zazwyczaj rok. Dzięki temu mamy zapewnioną powtarzalność surowca, która wpływa na powtarzalność profilu smakowego kawy.

 

https://coffeeandsons.pl/strona/jak-palimy-kawe

Dostępne kawy:

Dostępne kawy:

Region:
Biya Faris, Djimma

  • Owoce Tropikalne
  • Miód

Kawa charakteryzuje się kwiatowym aromatem i krystalicznie czystą kwasowością, z której słyną kawy z tego regionu.

Została wypalona pod alternatywne metody parzenia, dzięki czemu jej owocowość jest zachowana, a miodowa słodycz jest odczuwalna przez cały czas picia.

Region:
Biya Faris, Djimma

  • Owoce Tropikalne
  • Miód

Kawa charakteryzuje się kwiatowym aromatem i krystalicznie czystą kwasowością, z której słyną kawy z tego regionu.

Została wypalona pod alternatywne metody parzenia, dzięki czemu jej owocowość jest zachowana, a miodowa słodycz jest odczuwalna przez cały czas picia.

Region:
Adado, Yirgacheffe

  • Truskawka
  • Wanilia

Kawa pochodzi ze stacji Adado znajdującej się niedaleko miasta Yirgacheffe w Etiopii. Charakteryzuje się kwiatowym aromatem, bogatym posmakiem jeżyn oraz złożoną słodyczą.

Dzięki obróbce naturalnej, która polega na suszeniu całych owoców kawowca na słońcu, ziarno nabiera nieoczywistego, słodkiego smaku.

Region:
Adado, Yirgacheffe

  • Truskawka
  • Wanilia

Kawa pochodzi ze stacji Adado znajdującej się niedaleko miasta Yirgacheffe w Etiopii. Charakteryzuje się kwiatowym aromatem, bogatym posmakiem jeżyn oraz złożoną słodyczą.

Dzięki obróbce naturalnej, która polega na suszeniu całych owoców kawowca na słońcu, ziarno nabiera nieoczywistego, słodkiego smaku.

×