Hayb Coffee

Warszawska palarnia kawy, która wcześniej była znana pod nazwą Coffee Republic. Znacząca marka na polskim rynku, która jakiś czas temu zasłynęła wypalając kawę, która wcześniej leżakowała w beczkach po whisky. Na pewno nie można im odmówić odwagi! 😉

Etiopia - Chelchele Gedeb

Profil smakowy

  • Wanilia
  • Karmel
  • Żelki jagodowe
  • Aromat ziołowy

Info dodatkowe


Region:
Yirgacheffe
Obróbka: Naturalna
Odmiana botaniczna: Kurmue, Dago, Wolisha
Wysokość uprawy: 1900-2100 m. n.p.m.

Informacje od palarni:

Stacja mycia Chelchele znajduje się w dzielnicy Gedeb na południu regionu kawowego Yirgacheffe. Kawy z tego regionu zdobywają nasze serca i kubki smakowe rok w rok. Zdecydowaliśmy się wprowadzić tę Etiopię natural, żeby myta Etiopia Nensebo z naszej oferty nie czuła się samotna. Zgodnie z odwieczną prawdą, że przeciwieństwa się przyciągają: Nensebo – kwiaty i chmiel Citra, tutaj – słodkie zioła. W smaku mytej Etiopii limonka i Earl Grey, tutaj wanilia i karmel. Ziarna z tej paczki zaprezentują Ci zdecydowanie pełniejsze body i gęstszy w odczuciu napar. W parze raźniej, więc sprawdź obie i daj nam znać, która z obróbek trafia w Twój gust!

Peru - Wolfina DECAF

Profil smakowy

  • Biała herbata
  • Żółte owoce
  • Nektarynka
  • Miód

Info dodatkowe


Region:
Huabal and Cajamarca
Obróbka: DECAF (metoda CO2)
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość uprawy: 1600-1900 m. n.p.m.

Informacje od palarni:

Sparkling water to bezpieczna (i organiczna) metoda dekafeinizacji, w której wykorzystywana jest tylko woda i dwutlenek węgla – czyli w sumie to samo, co woda gazowana, stąd nazwa! Oczywiście sam proces jest ciut bardziej skomplikowany niż po prostu wrzucenie ziarna zielonego do wody, bo polega na kilku płukaniach przy użyciu CO2 pod ciśnieniem, co ostatecznie pozwala usunąć kofeinę. Wszystko bez utraty walorów smakowych (poza obniżeniem goryczy) – a co najważniejsze, bez użycia niebezpiecznych substancji czy jakichkolwiek chemikaliów.

"Się Przelewa" - KLASYK

Profil smakowy

  • Mleczna czekolada
  • Kakao
  • Orzechy

Info dodatkowe


Skład: 
Brazylia Cerrado (85%);
100% Arabica

Jest to kawa, jak sama nazwa wskazuje, klasyczna. Oznacza to tyle, że w smaku blendu (tak, jest to mieszanka ziaren) nie odnajdziecie cytrusów, ananasa, wina, czy jakichkolwiek “egzotycznych” nut.

“Się przelewa – Klasyk” to propozycja dla wszystkich tych, którzy stawiają na wyższą jakość ziaren, ale nie do końca są przekonani do ich naturalnej owocowości.

"Się Przelewa" - OWOC

Profil smakowy

  • Duża słodycz
  • Niska kwasowość

Info dodatkowe


Region:
Rushashi, Rwanda północna
Obróbka: Naturalna

Kolejna propozycja dla osób mało wtajemniczonych w temat kaw specialty, jednak idąca już w stronę odważnych eksperymentów.

Ziarna z Rwandy są często jednymi z bardziej owocowych, a przy okazji – bardziej przystępnych dla konsumenta. Kwasowość jest wciąż stosunkowo niska, a słodycz soczystych pomarańczy ciągnie się przez cały czas picia.

"Cafe Sztosy" - Etiopia - Bombe

Profil smakowy

  • Morela
  • Brzoskwinia
  • Jaśmin
  • Czarna herbata

Info dodatkowe


Region:
Sidamo
Obróbka: Myta/Sucha fermentacja
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość uprawy: 2000 – 2400 m n.p.m.

Wg palarni są to pierwsze na świecie ziarna wypalone we współpracy radia z palarnią kawy. Nie jest to wykluczone.

Radio Kampus już wiele razy gościło na antenie ludzi związanymi z kawą, od baristów po roasterów i właścicieli kawiarni. W środy z rana kawowa audycja stała się już stałym punktem programu dla słuchaczy.

Nazwa kawy pochodzi od masywu górskiego (Bombe), na którym uprawiane są te ziarna. Obróbka o nazwie Washed/dry fermentation polega na usunięciu skórki z owocu i, bez dodawania wody, rozpoczęciu fermentacji.

Wideo