Figa Coffee to działająca od 2017 r. wrocławska palarnia kawy z segmentu Specialty. Pomysłodawcą, założycielem i head roasterem w Fidze jest Filip Kucharczyk – właściciel wrocławskiej Cafe Targowa, Mistrz Świata w parzeniu kawy w AeroPressie.
Kolumbia - Caicedo
- Rodzynki
- Maliny
- Słodkie pomarańcze
Region: Caicedo,Antioquia
Odmiana: Castillo, Colombia
Obróbka: Myta
Producent: Wielu małych producentów
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Caicedo to gmina położona w pobliżu lasów deszczowych Pacyfiku, na obszarze najbardziej stromych gór regionu. Panujące tu warunki geograficzne z jednej strony sprzyjają uprawie kaw specialty, z drugiej jednak, aby dostać się do regionu, należy przebyć 80 km po nieutwardzonej drodze, co stanowi wyzwanie dla małych producentów.
Ciekawostka: przez wiele lat na tych terenach ukrywali się kolumbijscy partyzanci, którzy uniemożliwiali uprawę kawy. Dopiero kilka lat temu rolnicy mogli wrócić do swoich domów, rozpocząć bezpieczną produkcję kawę i utrzymywać się dzięki niej.
Profil smakowy
- Rodzynki
- Maliny
- Słodkie pomarańcze
Info dodatkowe
Region: Caicedo,Antioquia
Odmiana: Castillo, Colombia
Obróbka: Myta
Producent: Wielu małych producentów
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Caicedo to gmina położona w pobliżu lasów deszczowych Pacyfiku, na obszarze najbardziej stromych gór regionu. Panujące tu warunki geograficzne z jednej strony sprzyjają uprawie kaw specialty, z drugiej jednak, aby dostać się do regionu, należy przebyć 80 km po nieutwardzonej drodze, co stanowi wyzwanie dla małych producentów.
Ciekawostka: przez wiele lat na tych terenach ukrywali się kolumbijscy partyzanci, którzy uniemożliwiali uprawę kawy. Dopiero kilka lat temu rolnicy mogli wrócić do swoich domów, rozpocząć bezpieczną produkcję kawę i utrzymywać się dzięki niej.